Tuesday, May 27, 2014

Kereta Sewa Kuala Lumpur

KUALA LUMPUR CAR RENTAL SERVICE

Syukpro Enterprise
011-11747582 = syukri
019 - 2237662 = amir

STUDENT CAN GET DISCOUNT!!...


MYVI 1.5 AUTO



1 HOUR     RM 7
1/2 DAY     RM 70
1 DAY       RM 120
3 DAYS & More RM110

PROTON SAGA FLX



1 HOUR     RM 7
1/2 DAY     RM 70
1 DAY       RM 120
3 DAYS & More RM 110

PERODUA ALZA              
                           

1 HOUR RM10
1/2 DAY RM100
1 DAY    RM 170
3 DAYS & More RM 150



Hubungi :
011-11747582 = syukri
019 - 2237662 = amir

Kereta Sewa Petaling Jaya

PETALING JAYA CAR RENTAL SERVICE

Syukpro Enterprise
011-11747582 = syukri
019 - 2237662 = amir

STUDENT CAN GET DISCOUNT!!...



MYVI 1.5 AUTO



1 HOUR     RM 7
1/2 DAY     RM 70
1 DAY       RM 120
3 DAYS & More RM110

PROTON SAGA FLX



1 HOUR     RM 7
1/2 DAY     RM 70
1 DAY       RM 120
3 DAYS & More RM 110

PERODUA ALZA              
                           

1 HOUR RM10
1/2 DAY RM100
1 DAY    RM 170
3 DAYS & More RM 150



Hubungi :
011-11747582 = syukri
019 - 2237662 = amir

Kereta Sewa UITM Shah Alam

SHAH ALAM CAR RENTAL SERVICE

Syukpro Enterprise
011-11747582 = syukri
019 - 2237662 = amir

STUDENT CAN GET DISCOUNT!!...



MYVI 1.5 AUTO



1 HOUR     RM 7
1/2 DAY     RM 70
1 DAY       RM 120
3 DAYS & More RM110

PROTON SAGA FLX



1 HOUR     RM 7
1/2 DAY     RM 70
1 DAY       RM 120
3 DAYS & More RM 110

PERODUA ALZA                
                             

1 HOUR RM10
1/2 DAY RM100
1 DAY    RM 170
3 DAYS & More RM 150



Hubungi :
011-11747582 = syukri
019 - 2237662 = amir

Tuesday, April 29, 2014

Kereta Sewa Universiti Malaya

CAR RENTAL SERVICE

Syukpro Enterprise
011-11747582 = syukri
019 - 2237662 = amir

STUDENT CAN GET DISCOUNT!!...



MYVI 1.5 AUTO



1 HOUR     RM 7
1/2 DAY     RM 70
1 DAY       RM 120
3 DAYS & More RM110

PROTON SAGA FLX



1 HOUR     RM 7
1/2 DAY     RM 70
1 DAY       RM 120
3 DAYS & More RM 110

PERODUA ALZA                
                             

1 HOUR RM10
1/2 DAY RM100
1 DAY    RM 170
3 DAYS & More RM 150



Hubungi :
011-11747582 = syukri
019 - 2237662 = amir

Sunday, April 29, 2012

STEP2 BUAT FACEBOOK SKIN





STEP 1
USING GOOGLE CHROME
CLICK THIS LINK
CLICK ADD TO CHROME
WAIT 1  MINUTE FOR AUTOMATIC INSTALLING 
AND THEN FINISH STEP 1

STEP 2

GO TO WEB SITE :-
CHOOSE YOUR DESIRE SKIN
JUST CLICK TO THE DSIRE ONE
AND THEN 
CLICK TO DOWNLOAD SKIN (CHROME)

Copy Box Facebook Skin Result

FINISH STEP 2

STEP 3
OPEN STYISH ON TOP GOOGLE CHROME WEB BROWSER
CLICK MANAGE STYLISH
CLICK WRITE NEW STYLISH
PASTE FACEBOOK SKIN RESULT IN THE BOX
CLICK SPECIFY
CHANGE "URL" TO "URL on the domain"
AND THEN COPY " http://www.facebook.com/ "
AND PASTE AT SEBELAH DIA.
FINISH STEP 3

LAST STEP
WRITE NAME ON THE 'ADD STYLE'
AND THICK 'ENABLE'
LASTLY CLICK 'SAVE'
FINISH ALL.



OPEN YOUR FACBOOK ACCOUNT
YOUR WAS SUCCES TO CHANGE FACEBOOK SKIN
GOOD LUCK!!

Monday, September 26, 2011

cara download via media fire

first go to link nak download
example...mcam nie...
,.,.,.klik pada gambar untuk lebih jelas,.,.,.


second tengok link media fire yg kat bawah tu
macam nie
klikl link mediafire part 1 dulu..
pastu bru part 2..


and then  dye akan bawa anda ke halaman 
nie..



wait 5 second untill keluar 'skip ad'
pastu klik 'SKIP AD' 
jumpe nie pulak..


tekan jer macam kat atas tu...
automatik dye terus download,,
kalo yg pkai idm tu, tekan start download..

da siap download right click and then
click 'extract here'
pastu tekan pada video yg da extract tadi untuk tonton..

....finish....






Saturday, September 24, 2011

Soalan Tutorial (PE) Tajuk 2

tajuk 2:- teori permintaan , penawaran dan keseimbangan pasaran

...sebelum  itu lihat pembahagian soalan kepada kumpulan2...


SOALAN 1 & 8

KUMPULAN A5 & B2-B5

SOALAN 2 & 6
KUMPULAN A2 & B3

SOALAN 3 & 5
KUMPULAN A1-A3 & B4

SOALAN 4 & 7
KUMPULAN A4-A6 & B1



o.k,, nie soalan nye pulak..


SOALAN SATU

1.    1.  Terangkan kesan terhadap tingkat harga dan kuantiti keseimbangan dalam setiap keadaan berikut:

a)         Pertambahan permintaan
b)        Pengurangan penawaran
c)         Pertambahan permintaan melebihi pertambahan penawaran
d)        Pengurangan permintaan melebihi pertambahan penawaran.

2.      2.  Dengan menggunakan gambar rajah, huraikan secara ringkas kesan daripada penggunaan teknologi baru       dalam pengeluar antek stil terhadap keseimbangan pasaran.



SOALAN DUA

1.     1.  Terangkan perbezaan antara konsep berikut:

a)         Pergerakan di sepanjang keluk permintaan.
b)        Peralihan keluk permintaan.

2.       2.  Mengapakah seorang pengguna yang rasional akan meningkatkan kuantiti diminta sesuatu barang apabila harga barang jatuh dan mengurangkan kuantiti diminta sesuatu barang apabila harga barang naik?



SOALAN TIGA

1.      1.  Bincangkan faktor-faktor yang menyebabkan permintaa nsesuatu barang itu bertambah.

2.                                      (a)    Keluk permintaan tidak semestinya mencerun ke bawah dari kiri kekanan.
Terangkan bagaimana  keadaan ini boleh terjadi.

                (b)   Bagaimanakah perubahan saiz penduduk boleh mempengaruhi permintaan bagi
                        sesuatu barangan?



SOALAN EMPAT

       1.           Apakah yang dimaksudkan dengan keseimbangan pasaran?

       2.           Terangkan kesan daripada perkara-perkara berikut terhadap harga dan kuantiti keseimbangan kereta VIVA di Malaysia 

a.       Pendapatan rakyat Malaysia meningkat
b.      Kerajaan menaikkan cukai terhadap petrol
c.       Syarikat perwaja berhad dapat meninggkatkan pengeluaran besi dengan banyaknya
d.      Nilai ringgit di pasaran mata wang asing telah merosot



SOALAN KUANTITATIF

SOALAN LIMA


1.  Sebuah pasaran terdiri daripada 10 orang pengeluar dan 20 orang pengguna. Fungsi penawaran bagi setiap pengeluar dan fungsi permintaan bagi setiap pengguna adalah seperti berikut :

Qs           =  50 + 5P
Qd          =  200 – 1P

Di mana,

Qd          =  Kuantiti diminta (unit)
Qs           =  Kuantiti ditawarkan (unit)
P             =  Harga (RM)
a)         Tentukan:
                                               i.            Fungsi penawaran pasaran.
                                             ii.            Fungsi permintaan pasaran.

b)           i.          Jika tingkat harga dalam pasaran naik sebanyak 10%, berapakah lebihan permintaan atau lebihan penawaran?


  ii.          Jika tingkat harga baru dalam (b)(i)  merupakan tingkat harga keseimbangan  tentukan fungsi penawaran yang baru. 




SOALAN ENAM

Jadual di bawah menunjukkan hubungan antara tingkat harga dengan kuantiti diminta dan kuantiti ditawarkan bagi sesuatu barang.

Harga
(RM)
Kuantitidiminta
(unit)
Kuantitiditawarkan
(unit)
1
61
0
2
53
10
3
45
20
4
37
30
5
29
40
6
21
50
7
13
60

a)      Tuliskan fungsi permintaan dan fungsi penawaran.
b)      Lakarkan keluk permintaan dan keluk penawaran.
c)       Berdasarkan lakaran dalam (b), berapakah harga dan kuantiti keseimbangan?
d)    Andaikan harga barang pengganti bagi barang ini naik, maka kuantiti diminta barang ini akan berubah sebanyak 20 unit pada setiap tingkat harga, ceteris paribus.
                                                                     i.            lakarkan keluk permintaan yang baru pada lakaran yang sama dalam (b).
                                                                   ii.            Berapakah harga dan kuantiti keseimbangan yang baru?




SOALAN TUJUH 

Jadual di bawah menunjukkan kuantiti diminta dan kuantiti ditawarkan bagi gandum pada pelbagai tingkat harga.
Harga
(RM)
Kuantitidiminta
(unit)
Kuantitiditawarkan
(unit)
2
85
72
3
80
73
4
75
75
5
70
77
6
65
79
7
60
81
a)         Lakarkan keluk permintaan dan keluk penawaran bagi gandum. Berapakah harga dan kuantiti keseimbangan?
b)        Apakah yang berlaku pada tingkat harga RM 3?
c)         Apakah yang berlaku pada tingkat harga RM 6?
d)        Jika pendapatan pembeli gandum bertambah, apakah  yang akan berlaku kepada keluk permintaan tersebut?



SOALAN LAPAN 

  Berikut merupakan fungsi permintaan dan penawaran industri barang X.
P = 40 – Q
P = 4 + 2Q
dengan,
Q = kuantiti barang X (unit)
P = harga barang X (RM)
   Cukai per unit = RM9.00

1.  Berdasarkan maklumat di atas, jawab soalan berikut :
a)      Hitung kuantiti dan harga keseimbangan sebelum cukai.
b)      Hitung kuantiti dan harga keseimbangan selepas cukai.
c)       Hitung jumlah hasil cukai yang dipungut oleh kerajaan.
d)    Lakarkan rajah yang menunjukkan keseimbangan pasaran sebelum dan selepas cukai berdasarkan jawapan (a) dan (b).

Wednesday, September 21, 2011

Cara mudah cari muka surat dalam Al-quran


....Assalamualaikum...
saya yakin ramai daripada anda semua mahu membuka helaian muka surat di dalam al-quran dengan lebih mudah atau cepat, dan ternyata rupa-rupanya ada formula untuk mencari mukasurat juzuk tanpa melihat kepada Kandungan Al-Quran .  
Memang menakjubkan kerana hanya dengan menggunakan formula matematik ringkas, kita dapat tau muka surat setiap juzuk Al-Quran.
Photobucket

Jom sama2 kita belajar…

Contoh 1
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82
Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18

Letakkan no 2 selepas jawapan.

Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu 23 adalah pada halaman 442

Subhanallah, memang menakjubkan kan kawan2. Sama2 kita kongsikan kepada kawan2 kita, adik2 kita, famili2 kita supaya kita sama2 mendapat pahala…
Dipanjangkan info ini..moga dipanjangkan pahala bagi yg menulisnya.

Tuesday, September 20, 2011

Soalan Kelas Tutorial Prinsip Ekonomi T1 "JSE"


## hanya untuk kelas tutorial prinsip ekonomi ##
...jabatan syariah dan ekonomi...
~universiti malaya~

Tajuk: Pengenalan Mikro Ekonomi

**klik pada gambar untuk lebih jelas**


m/s 1




m/s 2




m/s 3


o.k....sampai sinie jer....